Álex López-Benito

Últimos artículos publicados

25 abr 2024
Belén Reimondo, fundadora de Belén Cars en Ferrol

Belén Reimondo, de Belén Cars, en «De 0 a 100»: «Mercamos un coche para os vindeiros dez anos, con ese horizonte nunca recomendaría un eléctrico»

O programa que achega exemplos de emprendemento a centros de secundaria da man de La Voz en colaboración coa consellería de Educación, convidou á empresaria Belén Reimondo para falar do seu negocio de compraventa de coches, Belén Cars. Con sede en Ferrol, é a súa aposta persoal despois de 25 anos adicada de cheo á venda de coches. Aos alumnos de secundaria do centro onde esta mariñá estudou, o IES Dionisio Gamallo de Ribadeo, explicoulles os motivos que a levaron a deixar de ser traballadora por conta allea, pasando a ser a súa propia xefa. «Aproveitei a miña experiencia en vehículos de alta gama para ofrecer un servicio de mediación, no que a cambio dunha comisión, buscamos no mercado de segunda man o coche que mellor se adapta ás necesidades dos nosos clientes», explica Reimondo. Para ela, a pesar do tempo que leva entregando vehículos, trátase dunha merca «especial e cun gasto importante» e sempre é «gratificante» ver que lle entregas algo «tan desexado» a unha persoa. Con menos de dous anos dende a súa fundación, Belén Cars vendeu 97 vehículos en 2023, unha cifra que leva a Reimondo a pensar en ampliar o negocio. Iso sí, de momento aínda centrada nos vehículos movidos por motores de combustión. «Os meus clientes veñen buscando un coche para a vindeira década, que lles permita usalo en calquer circunstancia e iso os eléctricos aínda non o permiten pola súa autonomñia e infraestructura de recarga», di Belén. «Nun futuro a autonomía e a rede de carga mellorará, non teremos que estar pendentes de planificar viaxes longas con eles e quizais permitan ser usados por calquera persona en todas as circunstancias, algo que agora non é así», conclúe

IAGO GARCÍA / ÁLEX LÓPEZ-BENITO / SENÉN ROUCO / JORGE GARCÍA

26 mar 2024

La tecnología al servicio de la generación renovable

Iberdrola ubicará en la central hidroeléctrica de bombeo de Santiago Sil-Xares, situada en el municipio de Vilamartín de Valdeorras, una batería de cinco megavatios a la hora que optimizará su funcionamiento. El proyecto, clave en la integración de las renovables, reforzará la apuesta de la compañía por la zona. "Los sistemas de almacenamiento hidroeléctrico, tal y como subraya Miguel Ángel López -responsable de Generación Sil-, son la única modalidad con capacidad suficiente para poder integrar el resto de las tecnologías renovables y evitar así las desconexiones de este tipo de instalaciones, como ha estado sucediendo con los recursos eólicos o como pasa también con la energía solar".

Álex López-Benito / Senén Rouco

29 feb 2024

Mariví Álvarez, en «De 0 a 100»: «Desde Tomiño podemos servir en Berlín unha das nosas 3.000 plantas en só 72 horas»

Coplant xurde da unión de viveiros da comarca de Baixo Miño para dispoñer dunha plataforma loxística e comercializadora que dea saída á planta ornamental que cultivan. Dispoñen de 3.000 referencias diferentes e, cada ano, 6 millóns de plantas saen das súas instalacións para ser vendidas, a metade delas exportadas no continente europeo. «Estamos preparados para seguir medrando ata un 30% máis e caracterizámonos polo just in time. Se pides unha planta nos países de Europa nos que estamos presentes chega en arredor de 72 horas», sinala Álvarez. Ante alumnos de bacharelato defendeu a importancia do sector primario na comarca, que serve para «fixar poboación» e ofrece soldos e empregos de alta cualificación: «Dos 130 empregados de Viveiros Río Tollo hai perfís moi técnicos, cualificados e de enxeñaría, temos que erradicar a imaxe de que non é un sector moderno e de futuro».

Iago García / Álex López-Benito / Senén Rouco

16 feb 2024

José Manuel Núñez en «De 0 a 100»: «Hai moitos chourizos no Reino Unido»

55 anos de historia en constante evolución que foron resumidos polo conselleiro delegado de Torre de Núñez no IES Nosa Señora dos Ollos Grandes de Lugo grazas ao programa de La Voz en colaboración coa consellería de Educación. A empresa naceu con Manuel Núñez e Asunción Torre indo casa por casa polas matanzas. Recollían os mellores produtos e vendíannos nas feiras. En moitas. En Galicia e nas comunidades limítrofes. Co paso do tempo completaron o negocio cun hotel na cidade luguesa. No século XXI convertéronse en fabricantes e foron medrando ata chegar ás actuais cifras de negocio. Son líderes en vendas de produtos cárnicos do porco no noroeste peninsular e pecharon o 2023 con 40 miilóns de euros de facturación. Ademais da sede en Conturiz, na cidade amurallada, as súas instalacións de O Corgo teñen capacidade para secar a abraiante cifra de máis de medio millón de xamóns cada ano. Actualmente case 2 de cada 10 produtos que venden, fanno no estranxeiro. E o obxectivo é seguir aumentando as cifras de negocio, a pesares de que o aumento de custo das materias primas nos últimos tempos non llo pon fácil. «Para nós o aumento dus custos está no 22% e tan só subimos as nosas tarifas un 8%», indica José Manuel Núñez, director xeral da empresa.

Iago García / Senén Rouco / Álex López-Benito

18 ene 2024

Chema Lorenzo: «En Hauss preferimos falar de casa industrializada, non prefabricada»

José María Lorenzo, exalumno do IES Salvador de Madariaga da Coruña, explicoulle a alumnos de bacharelato do centro os segredos da construción de vivendas grazas ao programa de La Voz en colaboración coa consellería de Educación. Foi fundador en 2016 de Hauss Arquitectura Modular, que con sede en Arzúa fai unha decidida aposta polas casas de alta calidade, con procesos implementados en serie nunha fábrica e cumplindo esixentes controis de calidade. «Nós preferimos falar de vivenda industrializada, non prefabricada, porque esa definición ten connotacións negativas que no noso caso non existen», sinala aludindo aos procesos de construción. Precisamente eses procesos, testados e estudados a nivel industrial, eliminan boa parte dos problemas que poden darse precisamente en Galicia por humidade, filtracións ou frío: «a capacidade illante das nosas viviendas e o seu nivel de impermeabilidade é sobresaínte». Esta excelencia provoca que estas casas non sexan máis baratas que as «tradicionais». Tampouco evitan que haxa que cumplir con toda a tramitación e permisos. Pero sí que está asegurado que o cliente non terá imprevistos en ningún momento do proceso, sendo esta a principal vantaxe: «Ti, como se dun coche se tratase, escolles como queres o teu modelo, sendo sempre o noso de gama alta e terás un prezo definitivo cun prazo de instalación na parcela asegurado»

Iago García / Senén Rouco / Álex López-Benito

06 dic 2023

Xesús Mazaira en 'De 0 a 100': «En 2017 Airas Moniz estivo a piques de pechar pero a confianza nos nosos queixos fainos hoxe máis fortes»

O administrador e responsable de vendas da queixería Airas Moniz de Chantada compartiu cos alumnos do IES Lama das Quendas da vila lucense as claves de éxito da súa empresa no programa que La Voz realiza en colaboración coa Consellería de Educación e que achega exemplos de emprendemento a centros de secundaria de toda Galicia. Xunto co seu amigo Ricardo, fillo de gandeiros, e as mulleres de ámbolos dous, quixeron en 2011 emprender un proxecto de valorización do rural: «Non entendemos Galicia sen vacas e queriamos posicionar os nosos queixos con orgullo para competir cos mellores do mundo». Centráronse en ofrecer un produto distintivo e para iso sabían que tiñan que formarse. O prestixioso mestre queixeiro José Luis Martín deulles algúns consellos e eles apostaron por ofrecer queixos de pastoreo con leite cru, pasando da gandería intensiva á extensiva e substituíndo as tradicionais frisoas por vacas de raza jersey. En 2017 materialízase o proxecto, que case morre de éxito aos poucos meses, despois de acadar a medalla de bronce no Salón Gourmet de Madrid: «perdemos o control da maduración dos queixos e tivemos que tirar todos os que tiñamos nas cámaras». Esa experiencia fixo a esta empresa con nome de trobador medieval máis forte: «ofrecemos un produto gourmet capaz de competir internacionalmente e que conquistou o padal de cociñeiros con estrela Michelin». Cada ano 25.000 kilos do seu queixo azul 'Savel' e 6.000 do de pasta branda 'Terra' son comercializados e xa están preto dos 30 premios acadados polo seu sabor.

Iago García / Álex López-Benito / Senén Rouco