Multipremiado e dos primeiros barman profesional titulados polo Instituto Galego do Viño, prepara «algo especial para ti»
01 sep 2015 . Actualizado a las 05:00 h.«Desfruto cando preparo cada un, con tempo, mimo, en exclusiva, especial para tí». Colgan varios diplomas na parede da barra onde o barman Domingo González ten o espazo para elaborar a súa especialidade, o cóctel. No seu El Temple, veciño da praia de Covas, en Viveiro, cóctel «é algo distinto a todo, xenuíno, diferente, `comuñón´ entre cliente e bar». A primeiros do 1800, cóctel definíase como «estimulante, composto de licores de todo tipo, azucre, auga, bitter, unha poción excelente que fai o corazón valente e audaz ao tempo que emborracha a cabeza». No 2015, cóctel hai con ou sen alcohol, coa virtude inicial de «poder reconstituir, acariciar corpo e alma».
-¿De veras é para tanto?
-¿Un cóctel xenuíno? Con licores premium, froitas, herbas, zumes... ¡Claro que pode reconstituir, acariciar corpo e alma...! Comprobei canto valor se lle dá ao cóctel en viaxes e na miña aprendizaxe por distintas cidades europeas. Naceu así a inquedanza, o negocio fixo a necesidade e levounos a ser o pioneiros.
-¿Parece estar de moda o cóctel? ¿tan doado é prepáralo?
-Con un cóctel propio, baseado no libro Memorias de África, quedei subcampión de coctelería en Madrid e terceiro en Barcelona, no Putting Pen to Shaker, certame recoñecido que en galego se chamaría Ponlle a Pluma á túa Cocteleira. Diferentes cursos acredítanme como especialista en ginebras, rons caribeños, coctelería evolutiva... Son dos primeiros 22 titulados polo Instituto Galego de Viño como barman profesional, que prevé impartir a Universidade de Barcelona.
-Aprender a combinar bebidas e sabores. Suxíranos algúns dos que elabora no seu El Temple.
-Orixinariamente o cóctel levaba alcohol, pero hai exquisiteces sen alcohol. Por exemplo, por 3,50 euros pode disfrutar do Mojito 00, lima natural, azucre, herbaboa e soda; e con 5 euros temos o Kiwi Soda, con kiwi, lima exprimida, néctar de agabe e soda.
Con alcohol, Daiquiry Frozen, por 5 euros, cun ron excepcional, zume de limón, sirope de azucre e moito xeo; e, por 6,50 euros, pode degustar un Negroni, cunha ginebra tamén magnífica, vermú amargo, vermú escuro e xeo.
-¿E iso dos vermús especiais?
-Adiantámonos, outra vez, a unha tendencia das cidades. Como co cóctel, para os vermús optamos por marcas coñecidas e polas novas, as que están saíndo da nosa terra, premium e galegas.
domingo gonzález, barman en el temple, en viveiro