Ayer rondó los 5 euros el kilo de sardina en pescaderías de la zona

Yolanda García Ramos
YOLANDA GARCÍA VIVEIRO / LA VOZ

A MARIÑA

PEPA LOSADA

Los vendedores confían en que exista volumen suficiente de sardina para la fiesta, sea de aquí o de fuera, no faltará

22 jun 2017 . Actualizado a las 05:00 h.

Ya lo dice claramente el refrán más pronunciado en esta época del año: «Por San Xoán a sardiña molla o pan». La que se demanda para una sardiñada en toda regla debe ser de tamaño grande y con grasa. Y la que llega a las pescaderías estos días, tentando al cliente que ve en ella un manjar esperado nada más pasar el solsticio de verano que fue ayer, parece corresponder a la imagen del clásico dicho. Al menos, esa es la impresión que deja un pequeño sondeo en puestos de venta de A Mariña, además de una relación calidad-precio óptima y no desorbitada como otros años.

Desde Peixería Grallal situada en Covas (Viveiro), José Luis Chaves Choco señaló: «Hoxe [por ayer] non foi cara. A uns 5 euros, moi boa, especial, xa boa. Aquí en Covas a sardiñada faise o domingo, despois de San Xoán pero o tradicional soe ser a víspera. Temos bastantes encargos e está habendo cantidade, vén máis das Rías Baixas, aínda que a veces a que nos chega vén de máis preto, de A Coruña».

Desde el puesto de pescadería del Eroski en Ribadeo apuntaban ayer un precio similiar: 4,49 euros. Y la calidad: «Moi boa, unha sardiña preciosa!». Creen que habrá oferta suficiente para las sardiñadas, «pero nunca o podes dicir ao cen por cen», advierten. Muchos clientes ya reservan un producto que en este caso tenía ayer procedencia coruñesa.

En O Almacén do Peixe, pescadería ubicada en Burela, ayer estaba «de oferta a 4,90», indicaba Silvia Soto, su responsable, añadiendo: «O prezo témolo moi bo para agarrar os clientes e iso que a sardiña chama soa porque está impresionante de guapa. A que temos é grande, para a brasa, e ten que ter graxa e escama porque así conserva mellor as propiedades ao facela. Unha ducia no quilo é o tamaño ideal». Cree que «vai coller valor nestes días porque todo o mundo a quere, sobre todo o venres, víspera de San Xoán. Se falta a sardiña é como se lle faltara algo ao San Xoán pero cremos que este ano non vai pasar. O tempo xoga ao noso favor e cadrou ben que ese día caia en venres».

En Don Mexilón, en Foz, también estaba ayer «bastante barata», señaló Toño Soto, el propietario: «A 4,90 e ademais guapa, de doce pezas en quilo. A calidade este ano está sendo moi boa, gordiña e con graxa. Penso quevai haber sardiña e non vai ser cara coma outros anos. A tónica era que en anos anteriores escaseaba e o prezo estaba alto». Al igual que la vendedora anterior, remarca: «E ao cadrar por semana a noite de San Xoán, en venres, ben porque hai produto fresco non hai que reservar tanto».

Ayer también se consultó sobre las descargas de sardina justo en la jornada en la que entraba oficialmente el verano. Desde Absa (Burela) indicaron: «Nesta xornada, so uns 200 quilos». Desde Puerto de Celeiro: «90 caixas de entre 12 e 14 quilos, cun prezo medio de 30 euros a caixa».