Los psicólogos constatan que el botellón retrasa el desarrollo del cerebro

La Voz

SANTIAGO

Verónica Reboredo

Un estudio en el hospital público de Santander reafirma resultados de una investigación de la USC

30 ago 2014 . Actualizado a las 07:00 h.

«O botellón inflúe negativamente na memoria e en diversas funcións executivas»

Socorro Rodríguez Holguín

Un estudio realizado en Psicoloxía de Santiago comprobó mediante resonancias magnéticas retrasos en el desarrollo cerebral de jóvenes que consumen elevadas cantidades de alcohol de forma ocasional, lo que se conoce como botellón. Pascual Sánchez-Juan, jefe la Unidad de Deterioro Cognitivo del hospital Valdecilla, de Santander, presentó esta semana una investigación de ese centro público, que arrojó resultados semejantes.

El estudio en la facultad de la USC lo firman Sonia Doallo, Fernando Cadaveira, Montserrat Corral, Nayara Mota, Eduardo López Caneda y Socorro Rodríguez Holguín. Se publicó en mayo en Plos One, revista científica internacional.

«Desde hai varios anos, o noso grupo traballa sobre as consecuencias neurocognitivas do consumo excesivo de alcohol, da práctica coñecida como botellón. Facemos o seguimento de estudantado universitario, para verificar o deterioro como consecuencia dese estilo de beber ao longo de varios anos. Comprobamos que é moi agresivo para o cerebro e inflúe negativamente na memoria e en diversas funcións executivas», explica Rodríguez Holguín.

Esta profesora advierte que hasta los 25 años no se completa la maduración del cerebro. Las resonancias magnéticas, efectuadas en el Hospital Clínico «evidenciaron como no cerebro de persoas máis novas que durante anos beben en exceso unha ou dúas veces por mes se mantén unha zona de substancia gris máis grosa do que sería de esperar, o que indica afectación cerebral e un retraso no desenvolvemento neuronal», agrega.

Esta situación la observaron sobre todo en jóvenes que realizan botellón habitualmente desde que entran en la universidad hasta los 21 o 22 años. «Polo xeral, manteñen esa práctica de beber até cuarto ou quinto ano de carreira, cando comezan a beber menos. Nos que deixan de beber notamos unha certa recuperación; e en quen continúa a beber de maneira excesiva o deterioro das funcións executivas é cada vez maior», sostiene. Resalta el trabajo especializado con la resonancia magnética funcional de Sonia Doallo «unha investigadora á que esperamos que a USC lle dea oportunidade para se poder estabilizar», afirma.