Esther Vinseiro: «O cocido feito con carne ecolóxica é mellor e non é máis caro»

Margarita Mosteiro Miguel
Marga Mosteiro SANTIAGO / LA VOZ

OROSO

XOAN A. SOLER

La carnicera abrió Ecogalicia en la Praza de Abastos hace 16 años, y ahora «son a única que a ten ao corte»

26 ene 2024 . Actualizado a las 20:15 h.

Cuando hace 16 años abrió Ecogalicia en la nave 7 de la Praza de Abastos de Santiago, Esther Vinseiro Tarrío tenía escasa experiencia en el sector cárnico, pero lo suplía con sus enormes ganas de labrarse un futuro. «O principio foi difícil, pero tiña moita ilusión», recuerda. Desde el primer momento, Esther sabía que la clave tenía que ser marcar la diferencia y «empecei con carne ecolóxica, pero non había moitos sitios para escoller produtores».

Su primera apuesta fue el producto ecológico, con el fin de diferenciarse de la competencia. Actualmente, Ecogalicia ofrece desde varios tipos de carne y embutidos hasta comida vegetariana, cereales, yogures o leche. «Todo ecolóxico e certificado». Estas semanas, en las que las ventas se resienten por el efecto de sobreconsumo propio de las Navidades, Esther empieza a notar el inicio de la temporada de los cocidos. La carne ecológica «non subiu nos últimos dous anos, pero a outra si», por eso «están igualándose e facer o cocido con carne ecolóxica non é máis caro, pero o sabor é moitísimo mellor, non hai color».

De la misma manera que, en general, todos pueden distinguir fácilmente un pollo criado en libertad y con cereales de otro de granja, Esther asegura que «o porco é, xunto ao polo, o que ten o sabor máis diferente. Na tenreira pode notarse menos a diferenza entre unha ecolóxica e unha das boas». La carnicera asegura que el coste de hacer un buen cocido ecológico completo, con todas las carnes saladas y frescas, y chorizos y legumbres ecológicas, puede rondar los 50 euros para unas seis personas, «non hai tanta diferenza no prezo; agora, en calidade non temos competencia». Esther cree que cada vez se consumen más productos respetuosos con el medio, pero «penso que é máis por saúde, somos o que comemos». Entre sus clientes habituales hay «persoas de todas as idades, pero sobre todo maiores, e pouco a pouco súmase xente moza». Cuando comenzó su comercio, para la carne de ternera «as posibilidades eran maiores, pero para o porco e o polo non había moitos para escoller». El cerdo lo trae de Segovia, porque «o sabor non ten competencia. Aínda que agora podo traelo de Galicia, os clientes están encantados co de Segovia». Tras un tiempo, en el que la carne venía «envasada, como a que podes encontrar nos supermercados, paquete completo, tiña que darlle unha volta a oferta». Fue, entonces cuando, aconsejada por sus clientes, empezó a vender la carne al corte. «Son a única de Santiago e da contorna que a vende ao corte. Eu penso que se queres un filete, por que levar seis». Al incorporar la carne al corte, Esther tuvo que aprender desde cero. «Eu non sabía case nada, pero aprendín pouco a pouco e agora son unha experta».