Nós traballamos para que ti quedes na casa


Nos últimos tempos vivimos un desmantelamento xeral da estrutura produtiva do sector primario no Estado. A evolución do sector agrario en 2019 derivou en 31.300 empregos menos, o peor resultado desde 2015. Isto é contraditorio coa situación que estamos a vivir. Os alimentos son un dos eixos fundamentais para conter o caos en situacións extremas como a que estamos a vivir. O Goberno anunciou a posibilidade de pechar as fronteiras, o cal deriva na evidencia de que teremos que alimentarnos de produtos de proximidade e producidos no Estado. Isto, á súa vez subliña a importancia do sector primario e de ser un país produtor e non importador.

Traballar no campo en situación de excepcionalidade non é moi distinto a calquera outro día. As e os gandeiros continuamos coas nosas tarefas: labramos, cultivamos, estes días botamos as patacas, movemos ás vacas de pasto canda os nosos cans e mantemos produtiva, en definitiva, a contorna que nos rodea. E falando da nosa contorna nin sequera iso mudou, pois, se ben nas vilas grandes se pode notar o rigor da falta de servizos, no rural a iso xa estamos afeitos. Pero, precisamente, estar no rural cobra un plus de importancia nesta crise para poder abastecer á poboación de produtos.

Gustaríame sinalar neste artigo a importante labor que fan as persoas da sanidade, dos servizos sociais ou das traballadoras dos supermercados. Porén non podo deixar de sinalar o traballo das e dos traballadores do sector primario porque se algo estamos a ver é que o vinculado co sector terciario pode agardar, pero a comida non. E por iso apelo á responsabilidade das persoas que vivides nas cidades e grandes vilas para que non veñades á casa do rural a pasar a corentena: precisamos un rural o máis libre posible de coronavirus para poder mantelo en funcionamento.

Esta crise trae de volta un concepto que nós temos reivindicado moito: a soberanía alimentaria. En base a esa crenza nós, desde A Carqueixa implementamos a iniciativa O Sabor dos Ancares para poder venderlle ao consumidor directamente a nosa tenreira galega suprema sen intermediarios. Levamos anos dicindo que non podemos depender de terceiros países para nos alimentar, que é inxusto que se faga importacións de produtos baratos e de peor calidade que desvirtúan o noso traballo. Hai unha ausencia de consideración entre a relación da soberanía alimentaria, o coidado dos solos, a alimentación da sociedade e o tecido campesiño. Apostar desde as administracións por este modelo é equivalente a apostar por unha organización da produción e o consumo de alimentos que sexa acorde coas necesidades das comunidades locais, outorgando prioridade á produción para o consumo local. Non me digades que non era ben sinxelo facer iso en Galicia, onde agricultores e gandeiros ofrecemos produtos de primeiras calidades.

 José Antonio Díaz. Presidente da cooperativa A Carqueixa

 

Por José Antonio Díaz Presidente da cooperativa A Carqueixa
La Voz de Galicia
Lo sentimos, no hemos podido atender su petición.

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
14 votos
Comentarios

Nós traballamos para que ti quedes na casa