El método de los abuelos busca regulación para competir

ARZÚA

cedida

Quesería Arqueixal y Daniberto, quesos hechos a mano según la tradición

06 ago 2017 . Actualizado a las 06:00 h.

Insiste Xosé Luis Carrera, presidente de la D.O.P. Arzúa - Ulloa que «se aprecia que o que está regulado, claro e definido fóra de Galicia, aquí non e iso provoca que non se poda poñer na etiqueta que é un queixo artesanal» y él mismo, al frente de Arqueixal, se pone como ejemplo. «Nós non podemos poñelo, e sen embargo, producimos un queixo artesán», lamenta.

Cree que la carencia obliga a una acción inmediata, «porque hai consumidores que valoran moito iso e non poden sabelo á hora de comprar o producto», argumenta. El queso Arqueixal (la granja se encuentra en Palas de Rei) se moldea a mano en la propia cuba.

También se somete a moldeo manual y con gasa de algodón el que se incluye en la D.O.P. San Simón da Costa. Su presidente, Daniel Pérez, regenta también la quesería Daniberto. «É un valor engadido, tanto manter a tradición como poder identificalo así. Facemos o queixo como os nosos antepasados. Non temos nada contra o industrial e os procesos automatizados, pero o cariño aporta un valor engadido. Cada cousa é para o que é», diferencia Pérez.