
Francisco José Crespo perdió su empleo en Muebles Hermida y ahora gestiona una granja con 800 gallinas en Mondoñedo
19 may 2022 . Actualizado a las 11:23 h.A Francisco José Crespo Docampo le tocó dar una vuelta a su vida cuando perdió su empleo en la fábrica de Muebles Ermida de Lourenzá. «Tiña un terreo, unha hectárea e pico, case dúas hectáreas, e tiña unhas galiñas, sobre medio cento, porque sempre me gustaron. Os ovos mandáballos a un amigo que tiña un bar, pero non lle chegaban a nada, así que me decidín a facer un negocio. Non había nada por aquí, así que animeime a intentalo. Co despido déronme uns cartos que non me solucionaban nada, así que, así, da necesidade de facer algo porque o panorama era complicado, xurdiu este negocio», recuerda.
Era el año 2014 cuando nacía Ovos Docampo, una granja apícola en Couboeira (Mondoñedo) en una apuesta por el producto de calidad y de proximidad, con gallinas camperas y huevos caseros. Ahora, al hacer balance, cree que acertó: «Estou contento, si. Ademais, a calidade de vida tamén vale moito e cos sistemas de alimentación mecanizados reduces traballo. O único que boto de menos son as vacacións, pero do demais, nada».
La explotación de Francisco José Crespo Docampo cuenta con unas 800 gallinas en verano, cuando incrementa la producción al subir también la demanda. Él se encarga de cuidarlas y de comercializar los huevos, ahora centrándose en supermercados y tiendas de alimentación locales. En su momento llegó a varios ayuntamientos de A Mariña, como Mondoñedo, Lourenzá, Burela, Ribadeo, Valadouro o Foz, pero ahora se circunscribe a su ámbito más próximo, Mondoñedo, Lourenzá y O Valadouro.
«O que me plantexo é producir un bo ovo, e aguantar, sen máis. Teño 48 anos e tal e como están as cousas non me vou arriscar máis. Xa teño abondo», señala. Así se refiere a los avatares vividos en los últimos dos años, con el impacto del covid y más recientemente y en la actualidad con el incremento de los costes de producción, el cereal singularmente, que se tienen que trasladar a los precios finales: «Preferiría vender máis barato e vender máis cantidade, pero esta é a situación que nos toca na actualidade».
Reducir la producción
Explica que su capacidad de producción está ahora al 40 %: «Teño unha nave baleira e de momento así vai seguir hasta que se estabilicen as cousas. O cereal subiu non sei canto, sobre o 50 %; as oveiras outro tanto (no 2014, cando empecei, pagaba o palé a 615 euros e agora está en 1.220), a luz nin che conto... Todo ese incremento non o podes trasladar ó prezo do ovo, pero obviamente algo tes que subir, e foi o que fixen, 50 céntimos a ducia. Eu non compito por prezo, senón por calidade, e non me vai mal, non me queixo, pero como non sabes como van vir as cousas é mellor ser cauto e non arriscar», añade.
El futuro
De cara al verano cuenta con tener unas 800 gallinas produciendo, cuando otros años llegó al doble: «O meu ovo sigue tendo saída. Estase vendendo coma sempre, e no verán nunca chega abondo a produción».
Así las cosas, Francisco José Crespo apunta: «Empecei solo e sigo solo. Recortei a zona de reparto, pero o ano que vén conto con volver as dúas naves a tope. Decidín reducir a produción polo incremento dos custes, porque non sabía canto ía ter que trasladar ó prezo final do ovo e como ía a repercutir na venda. De todos os xeitos eu teño unha explotación pequena e quero producir ovos de calidade coidando os detalles e mellorando ano a ano. Non é o mesmo, por exemplo, que lles des de comer ás galiñas pola mañá que pola noite. Eu, se non produzo máis producirei menos, pero non compito nin o farei en prezo, senón en calidade. Iso o teño moi claro».