La cuenca del Eo pulsa sus opciones de autoabastecerse de alimentos

J.A. RIBADEO / LA VOZ

RIBADEO

Arrancó en Ribadeo el proyecto pionero, promovido por la USC. «Por que mercamos nos súper leitugas que veñen de outros países e non as que se cultivan ó pé da casa?»

15 may 2021 . Actualizado a las 05:00 h.

La cuenca del Eo quiere explorar sus posibilidades de autobastecerse de alimentos. «Por que no supermercado collemos unha leituga de Nueva Zelanda e non de Ribadeo ou Castropol?». Es una de las preguntas que lanza al aire el alcalde de Ribadeo, Fernando Suárez, como una de las ideas básicas del proyecto Estratexia Alimentaria Participativa Eo Alimenta, que arrancó ayer en el consistorio ribadense con su presentaación pública y la participación de una veintena de asistentes, entre ellos productores ecológicos y otras personas con intención de producir, además de alcaldes y representantes de los colectivos que participan en la experiencia.

Se trata de un proyecto pionero, impulsado por la Universidade de Santiago de Compostela, que cuenta con la financiación de la Fundación Daniel y Nina Carrasco y la participación de los ayuntamientos de Ribadeo, Trabada, Barreiros, A Pontenova, San Tirso, Vegadeo, Castropol, Taramundi y Tapia.

Entre los asistentes, ayer, se encontraba el alcalde de Ribadeo, Fernando Suárez, quien apuntó: «Trátase de facer unha experiencia piloto nesta zona, que ten capacidade de soberanía alimentaria. Fai uns anos ninguén se plantexaba os coches eléctricos, e agora xa son unha realidade. Pois con isto pode pasar o mesmo. Agora temos unha oportunidade de pór en valor os nosos recursos, sen que dependamos do que pasa no exterior, no Canal de Suez ou no Canal de Panamá. Porque a realidade é que nos supermercados de Ribadeo hai moi pouco produto local, estamos consumindo moito de fóra canto temos moitos de eses produtos aquí e que se poderían comercializar perfectamente».

«Trátase de falar e de que os que consumen, os que producen e os que venden nos organicemos para tratar de chegar a unha soberanía alimentaria. Igual os comedores dos colexios deberían abastecerse máis de produtos de aquí, ou os supermercados ter unha liña permanente de produtos locais, cun subministro continuo e constante. Son cousas que temos que estudar, propoñer alternativas, sacar conclusións e logo tratar de levalas á practica, porque esa é a liña que está marcando Europa e que vai haber que seguir co tempo, un produto local, sostible e cun menor impacto ecolóxico», concluyó Fernando Suárez, quien destacó el interés que está suscitando esta iniciativa pionera.