
Mario Conde acaba de abrir su pescadería en la plaza de Lugo, «nunha aposta por combinar tradición e modernidade»
14 nov 2023 . Actualizado a las 05:00 h.Este joven santiagués afincado en A Coruña desde hace años es la excepción que confirma la regla. Y es que en una profesión preeminentemente feminizada como es la de atender y regentar un puesto de pescado en la plaza de Lugo, Conde está labrando su futuro.
Diagnosticado con diabetes desde los cinco años, el recién estrenado autónomo ha sabido hacer frente a los envites que le ha dado la vida y a los obstáculos que le ha puesto en su camino. «Esta é unha enfermidade coa que tes que convivir e adaptar moitas das túas rutinas», explica. «E hai moita xente que non o entende ou non empatiza coa túa situación», añade en referencia a pasadas vivencias personales. «De ter que tomar máis descansos dentro da xornada laboral, por exemplo», matiza.
Pero a pesar de su juventud, Conde no es ajeno a este mundo en el que ha decidido aventurarse, esta vez solo acompañado por su compañera sentimental y community manager de Pescados Mario, un negocio del que se siente especialmente orgulloso. «Eu xa tiña experiencia no sector. Levaba uns cinco anos traballando noutro posto de peixe na praza. E cando se xubilou a señora que levaba esta peixería, vin a oportunidade de abrir o meu propio negocio», confirma Conde, «aínda que ao principio estaba reticente», confiesa. El apoyo de su familia y de sus amigos fue fundamental a la hora de tomar la decisión que cambiaría su trayectoria profesional. De empleado a jefe. «A min gústame moito este mundo. A pesar de que non me vén de familia como a moita xente, sempre me interesou. Desfruto moito de baixar á lonxa e escoller o mellor produto, o de aquí», alega, convencido de la importancia de mantener las tradiciones.
Rompiendo los roles de género
No obstante, la brecha de género llega también a la plaza de Lugo. «Aínda é raro ver a un home novo que se adique a despachar peixe», indica, haciendo mención a los todavía establecidos roles de género que pautan qué profesiones son aptas para cada sexo. «Si que notei certa desconfianza polo feito de querer traballar disto. E en certa medida é normal. As mulleres que teñen os postos de peixe levan toda a vida aquí e coñécense dende sempre», prosigue, enumerando alguna que otra piedra en el camino que ha sabido superar.
«Pero teño que recoñecer que moita xente que viña a onde traballaba previamente agora se pasan por Pescados Mario. Supoño que quedaron satisfeitos», explica, agradecido por el apoyo y fidelidad de muchos clientes habituales del mercado.
«Non sei que me depara o futuro. Agora mesmo só me quero centrar en sacar adiante o negocio. Nós apostamos por combinar tradición e modernidade, pero non descarto seguir expandindo se todo vai ben», concluye convencido de su proyecto.