El ímpetu del bar El Jardín, en As Pontes: «A hostalería é moi escrava pero moi gratificante»

ANA F. CUBA AS PONTES / LA VOZ

AS PONTES

Cristina y Omar, en el local, con las placas de los premios a la mejor tapa de Saborea As Pontes, del público y del jurado profesional
Cristina y Omar, en el local, con las placas de los premios a la mejor tapa de Saborea As Pontes, del público y del jurado profesional CESAR TOIMIL

Omar trabaja en el sector del mecanizado y Cristina es enfermera, tienen dos hijos y desde julio regentan el bar premiado por jurado y público en el concurso de tapas

25 nov 2023 . Actualizado a las 21:44 h.

La tapa ganadora del concurso Saborea As Pontes, De toda a vida, consistía «nunha boliña de sartén, cuns roxóns encima, queixo da Faeira gratinado, e todo decorado con marmelada de marmelo», según la descripción de Omar Veiga Pena, de 34 años, al frente del bar El Jardín desde el 6 de julio junto a su mujer, Cristina da Silva Rey, también pontesa, de 33. «É un contraste moi guai, cun sabor moi rico, todo caseiro, marmelo feito por miña sogra, queixo de Queserías del Eume, roxóns preparados na carnicería Elías (da praza de abastos) e bola amasada por Sonia, a cociñeira», detalla Cristina.

Ella es enfermera y trabaja a turnos y él cursó el ciclo superior de Mecanizado y forma parte de la plantilla de una empresa de Narón. Esta pareja todoterreno compagina sus empleos con el bar y la crianza de sus dos hijos, de siete y cuatro años. «É a forza que dá ser novos», resume Omar. Los dos están acostumbrados a la pluriactividad, con años de experiencia como extras en el sector hostelero. «Eu, desde os 18 sempre tiven dous traballos», comenta el artífice de esta última aventura. «É o primeiro negocio que levamos nós. A raíz do covid, a hostalería, que sempre foi un dos puntos fortes deste pobo, diminuíu moito, bares de toda a vida pecharon... Sempre foi a miña ilusión xestionar un local», confiesa, acodado a la barra.

Cuando surgió la oportunidad de alquilar El Jardín no lo dudaron, y tras una pequeña reforma iniciaron esta nueva aventura. «Pola mañá é cafetería, pola tarde cervexería e tamén servimos copas. Detrás temos un comedor e hai xente que reserva para tomar uns pinchos caseiros. Temos moita variedade, biscoito co café, pola tarde tortilla e á noitiña, bolos preñados, empanada da casa, tripas, albóndigas...», enumera. Antes de enrolarse en este proyecto, Omar trabajó en Casa Teresa y en el bar Marbella, junto al colegio Santa María, con Tino y Eugenia, de quienes habla maravillas. «Téñeno cerrado e agora vén Tino axudarnos aquí a fin de semana», cuenta.

Serxio Aldrey, camarero, y Sonia Cabarcos, cocinera, completan la plantilla de El Jardín. «Temos dous profesionais», elogia Omar. Cristina ya había coincidido con Sonia en otra etapa y tuvo claro que era la persona idónea: «É veciña de toda a vida, é estupenda e cociña xenial». Ella fue quien ideó la tapa premiada por el público y por el jurado del certamen Saborea As Pontes, integrado por Adrian Miguel García Rodríguez, Rubén Vázquez Pesado y Antonio Díaz Calvo. El nombre se lo puso Omar y también colaboró Cristina, «unha mulleraza», subraya su marido. «Sen ela isto non sería posible, e tamén grazas aos avós que nos botan unha man cos nenos», reconoce.

Cuadrar turnos y doble empleo no resulta fácil. Para conciliar han optado por cerrar el céntrico establecimiento por las tardes, de domingo a miércoles. «É o tempo que temos para dedicarnos aos nenos», subrayan. La hostelería les gusta, en especial a Omar, «polo trato persoal, cara a cara coa xente», a diferencia de su otro oficio, «diante dunha máquina». «Loucuras que nos dan ás veces, máis ao meu marido ca min, por amor faise todo», ríe Cristina, que elogia a su pareja: «Gústalle e vale, dáselle moi ben, pero ten que ter algo de cordura ao lado, que o free ás veces». Ahí está ella, la otra mitad de este tándem imparable.

Si algo sacrifican es el sueño. «Durmir, pouco, hoxe pecharemos á unha ou ás dúas e mañá ás cinco marcho para Ferrol», decía Omar el jueves. «Algo do éxito sempre está en ter as portas abertas —explica—. A hostalería cambiou moito, os marxes comerciais baixaron moitísimo e hai que facer moitos números. É un traballo moi escravo, pero moi gratificante, coñeces caras novas, ves medrar á xente, nenos que viñan cos pais e hoxe teñen 18 anos». Sobre la falta de personal, sostiene que «o problema son os soldos e os xefes que en vez de axudar só saben mandar. Tes que coidar á xente que traballa para ti, son os que levan o negocio».