«Non vivo sen os cabalos, porque para min son como unha parte da familia»

A MARIÑA

Marcos Díaz de Trabada se estrenará en la bajada de As San Lucas y ganó en la Feira do Poldro de Muras, con J. Gasalla de Lourenzá y A. Mariño de Viveiro
13 oct 2025 . Actualizado a las 05:00 h.Esta es la semana de As San lucas de Mondoñedo. Casi 870 años. El caballo como centro, puede que hasta espiritual. El de monte vive horas bajas por el lobo, corroboran quienes llevan años en el sector y perciben una merma continua. Ya en la bajada caballar mindoniense de 2024 se alzó la voz por el incierto futuro de una población que es símbolo en todo O Xistral. En dichos montes se desarrolló hace poco la Feira do Poldro e do Gando de Monte de Muras. En el Alto da Gañidoira para ser más específicos y con gran éxito para A Mariña, porque en los concursos de potro, semental y yegua el triunfo fue cien por cien mariñano, con los ejemplares Ancora de Adrián Mariño de Viveiro, Chocolate de Marcos Díaz de Trabada y Garúa de Juan Gasalla de Lourenzá ganando en sus categorías.

En dicha cita cercana hubo degustaciones de carne de caballo Pura Raza Galega, tratando de potenciar su consumo, ya que no está tan extendido en la zona. De hecho, apenas encontramos más de una carnicería en la costa lucense que la dispense. «Pola Mariña hai pouco sitio onde mercar carne de cabalo», corrobora Marcos Díaz, quien no se dedica a vender potros, sino que tiene los caballos por una afición que le viene de niño: «Na miña casa sempre os houbo. Non quería perder a tradición». Dice de Chocolate: «Non o cambio por nada». Tiene más ejemplares en casa: Miraculous Rock que vino de Francia, Moro, Morena, Trisquela y Negra. «Non vivo sen eles. Son como unha parte da familia», señala. Prevé ir a As San Lucas porque «é unha feira de toda a vida, que non se pode perder». Y se estrenará en la bajada. Este joven de 20 años se dedica realmente al mundo forestal. «Co tema do lobo _opina_ é imposible a cría de cabalo. Tiña antes ovellas e cabras pastando no monte, case vinte cabezas, e non me queda nin a primeira. E no medio de mastíns! É un tema que había que controlar si ou si, porque senón vaise acabar co rural. O cabalo salvaxe galego vai a menos e ten unha labor fundamental no monte, igual que as vacas».
«O cabalo salvaxe galego vai a menos e ten unha labor fundamental no monte, igual que as vacas»
Gasalla también considera que «o cabalo de monte é algo importante». En su caso, a sus 37 años, tiene ganadería propia «porque na casa sempre tivemos animais, tanto por parte de miña nai como de meu pai, ainda que fago tamén servizos agrícolas e forestais». Viene de sus abuelos. «Os cabalos téñoos _dice_ porque me gustan. Hai épocas en que suben moito de prezo e outras baixan moito, e case non vale a pena telos. Realmente, unha porcentaxe moi alta da venta de carne de cabalo é para fóra. Coñezo xente que non pensa se lle gusta ou non, senón ‘pobre poldro’. Agora estase intentando meter en degustacións para que se vexa que ten sabor, moitas proteínas e que é unha carne moi sana. De feito, hai que ver o que comen os cabalos, que son dos animais máis exquistos para comer».

Gasalla tiene 15 ejemplares en el monte y 10 en casa, que son los que llevará a As San Lucas. La yegua con la que ganó en Muras, Garúa, «é nova, fixo tres anos e cambiou fisicamente porque é primeira vez que está preñada, pasou un verán moi bo e lucíase no concurso». Ha tenido la posibilidad de viajar lejos, a Islandia, para comprobar que en otros países cuidan mucho sus razas equinas autóctonas: «Onde vin máis protección foi aló, pois non deixan entrar cabalos de fóra para previr enfermidades. Velos por todos sitios, non hai casa sen eles e a xente pode vivir dos cabalos». «O cabalo de monte fai un traballo moi importante que moita xente non ve», insiste. Los ataques a la población, indica, son la razón de que esté en un claro descenso. Gasalla tenía previsto desfilar en la cita caballar del San Froilán en Lugo. Forma parte de Cabaleiros de Lourenzá, entidad que organiza para el día 26 su V Feira do Cabalo.