«O menú do día como tal non vai desaparecer pero si que hai que replantearse os costes e precios»
BARREIROS

Dos pesos pesados del menú del día, los mejor valorados por los camioneros, como O Asador del Alba en Barreiros y O Refugio en Xove, hablan sobre este debate abierto
30 may 2025 . Actualizado a las 05:00 h.¿Cómo se vislumbrará el futuro para un servicio bastante habitual en un restaurante: el menú del día? Es un clásico en el que la relación calidad-precio lo es todo. Y apreciado tanto entre la población trabajadora como por la que está de paso. Desde uno de los locales mariñanos que lo ofrecen, como O Asador del Alba en Barreiros, Amable Terrón confiesa: «Como tal non vai desaparecer pero si que hai que replantearse os custes. Haberá que reinventalo, no sentido de ir adaptando o prezo según vaia subindo a materia prima. Antes, durante tres anos, o prezo era inamovible pero agora, se me apuras un pouco, de cada tres meses habería que subir o prezo». Al café le está pasando lo mismo y «chámalle a atención á xente» la subida, reconoce. La bebida suele ser precisamente la forma de cerrar una propuesta en la que normalmente se da a elegir entre una serie de primeros y otra de segundos. «Se queres ofrecer un produto fresco, iso ten un prezo e hai que irse adaptando. Onde levamos anos traballando con esa calidade, o prezo é algo innegociable e se hai que subilo, hai que subilo», añade desde un enclave en cuya área todos los días hay camiones aparcados. De lunes a viernes no solo piden el menú del establecimiento barreirense personas en jornada laboral: «Vén xente que vai hacia o hospital, xente de empresas que está traballando pola zona e arredores ou xente que sae dar unha volta á praia. Calquera que pase por aquí. Excepto 15 ou 20 personas ao día, case todo o que sae é menú, entre semana. Non renuncian a comer calidade pero que sexa barato. Na fin de semana hai outro tipo de menú e outros prezos».

El diario cuesta 15 euros en O Asador. «O prezo está moi axustado», subraya Terrón, quien recuerda que «hai nada, antes da pandemia, estaba en 10 euros e agora xa está en 15. Ao ritmo ao que vamos, creo que se poñerá en 18 euros igual entre este e o ano que vén, tal e como está a inflación e as condicións son as que son». Hay restaurantes donde las propuestas tanto de primero como de segundo son contundentes y en muchas ocasiones nos sería suficiente uno de ellos, es decir, con un medio menú. «Realmente somos de comer. Cun primeiro, un segundo e un postre e coas racións que poñemos aquí, unha persoa comendo todos os días sube de peso, seguramente», señala Amable Terrón. «Se hai callos de primeiro e churrasco de segundo, para algúns ese o mellor menú do mundo. É así», finaliza. Ayer ofrecían en O Asador: de primero espaguetis a la boloñesa, caldo (como todos los jueves), tortilla de jamón york con queso y ensalada mixta con sardina; de segundo churrasco, lacón cocido con chorizo, bacaladilla frita y pollo asado. Para este viernes, entre otros, habrá lentejas, brócoli con beicon y ensaladilla rusa, entre otros.
«Onde levamos anos traballando con esa calidade, o prezo é algo innegociable e se hai que subilo, hai que subilo»
Desde O Refugio, en Xove, comenta Carlos Fernández: «Moito prezo a un menú do día non lle podes poñer porque as cousas andan moi xustas. A xente quere disfrutar dunha boa comida pero non te podes pasar cobrando. Hai que facer moitos números e buscar opcións para compaxinar un bo menú», señala. Y añade: «Temos unha media de 60 e 70 comidas diarias. Todo é menú. Veñen traballadores de empresas de Alcoa, transporte, construcción, viaxantes, repartidores. E no verán hai xente de vacacións, que pide o menú do día». Este jueves tuvieron «arroz frito con tortilla francesa e beicon, patatas á rioxana, ensalada de pasta, e de segundo lacón asado, cola de rape en salsa e san jacobos caseiros. Sempre compaxinamos peixe no segundo para xente que non quere comer tan forte. Sempre vai un postre caseiro ou flan, ou iogur ou piña. E café». El precio es de 13 euros.