El Chiringuito Bartolo, la corazonada de un emprendedor frente a su casa

j.a. BARREIROS / LA VOZ

BARREIROS

Ramón Barreira, en el centro, con dos compañeros de su equipo (cocinero y camarero)
Ramón Barreira, en el centro, con dos compañeros de su equipo (cocinero y camarero)

Hace cuatro años Ramón Barreira abría el negocio, de los más valorados de A Mariña en Internet, junto a su residencia de veraneo en Barreiros: «Antes traballaba todo o ano para vir aquí 15 días, e agora gozo todo o verán»

22 jun 2025 . Actualizado a las 23:57 h.

Este fin de semana arrancó la nueva temporada del Chiringuito Bartolo, en las inmediaciones de la playa de Altar, en Barreiros. El establecimiento es uno de los más valorados de A Mariña en Internet y es la corazonada hecha realidad que tuvo hace cuatro años Ramón Barreira, residente en Lugo capital que lleva toda la vida veraneando en Barreiros y viviendo a caballo de una y otra localidad.

«Sempre tiven gañas de emprender no mundo da hostalería, pero non xurdía a posibilidade. Entón ocorréuseme montar un chiringuito xusto en frente da miña casa. A zona é moi bonita e ten moita afluencia de xente. Non tiña experiencia en hostalería, tiña 31 anos e traballaba de comercial de coches. Foi unha corazonada. Son un pouco impulsivo, lanceime e montei o chiringuito con moito cariño, porque lle teño moito aprecio a esta terra. É o meu lugar favorito para vivir», apunta Ramón Barreira, quien afronta la nueva temporada dispuesto a trabajar a piñón hasta septiembre, con un equipo al que se está sumando personal y que finalmente integrarán diez personas.

No se trata de un chiringuito al uso, sino que al primer golpe de vista destaca por las instalaciones y dimensiones, con unas 30 mesas: «Xa arrincamos o primeiro ano con esta montaxe. Entón éramos catro. Foi complicado, porque non dabamos abasto. Pero facendo as cousas con cariño e gañas, a base de erros, fomos adquirindo experiencia e xestionando mellor. A xente, a clientela, é moi agradecida e iso axudou. Temos unha clientela de xente que ten aquí a súa segunda residencia, xente que te coñece, que volvemos a ver cada verán, cativos que van medrando. É bonito».

«Non me queda tempo para ir á praia, pero intento atopar algún burato para ir darme un baño ou facer surf, pero é difícil. Toca traballar. Eu antes traballaba todo o ano para vir aquí quince días, e agora podo gozar desta zona todo o verán. Dá gusto recibir á xente cando empeza a temporada e despedila ao rematar. Non teño a sensación de que estea perdendo o tempo. Estou moi contento, porque traballamos moi a gusto e tratamos de levalo o mellor posible, divertíndonos dentro do posible e tendo claro que é un traballo», añade Ramón Barreira.

 Celebración de San Juan

Para celebrar la reaperturao, mañana lunes el Chiringuito Bartolo organiza una fiesta de San Juan, a partir de las 21.30 horas, con una paella popular. En su actividad ordinaria sigue destacando la cocina, como especialista en pizzas caseras, este verano con nueve variedades, los arroces por encargo (se elaboran también para llevar), los completos bocadillos, las raciones (ensaladilla, croquetas y pimientos de padrón) y el picoteo (bacon cheese fries, pollo frito estilo Kentucky, nachos Bartolo, nachos mariachi y Bartolo Mix). La cocina del Chiringuito Bartolo es muy valorada. Ramón Barreira lo atribuye en buena medida a los productos de calidad que usan, priorizando los de proximidad : «Non é que faga nada do outro mundo. O que fago é poñer o mellor produto que podo, do que abunda en Galicia». Coctelería y la sección de heladería completan la oferta más solicitada.

«Na carta deste verán sigo coa mesma base. A xente xa nos coñece, temos o noso perfil e estilo e está todo inventado», apunta. Una cocina que es muy valorada en Internet: «Claro que se agradece, porque sempre gusta que che valoren o traballo. Pero recoñezo que non estou moi pendente, porque bastante traballo teño», comenta.

«É unha pena que este verán non abra Pulpería Mario. Lévome moi ben con eles e fan un gran traballo»

Muy cerca del Chiringuito Bartolo montó los últimos años su carpa Pulpería Mario de Viveiro. Este verano no lo hará, porque Hernán Navarro y Teresa Louzao se van a centrar en sus otros negocios para tener más tiempo libre para disfrutar de su bebé Mía. Ramón Barreira dice que los echará en falta: «É unha pena que non abra Mario. Lévome moi ben con eles e facían un gran traballo e moito ben a esta zona. Cando souben da súa decisión, lamenteino. Espero que no futuro volvan, porque a xente os vai botar de menos. É interesante ter hostalería de calidade porque lle dá máis valor á zona», concluye.