La operación «in extremis» que salvó en Ribadeo a las abejas del voraz fuego

y. garcia RIBADEO \ LA VOZ

RIBADEO

«Queremos volver á normalidade», dice la apicultora Raquel González, de Mel do Rego da Xeada en Covelas

20 oct 2023 . Actualizado a las 18:13 h.

Desde el ser vivo más grande al más pequeño, animal, humano o vegetal. Un incendio no diferencia en cuánto a causar sufrimiento. Y el hecho de producirse en el monte es toda una amenaza a la biodiversidad que nos rodea y de la que muchos viven, como el caso de la apicultora ribadense Raquel González, que junto a su pareja, Marcos Villamil, elabora la marca Mel do Rego da Xeada, con unas 300 colmenas. Cuenta que debido a la magnitud y extensión del incendio forestal del jueves, tuvieron que salvar 40 trobos que tenían en Covelas (Ribadeo). Y lo hicieron por los pelos: «Ardeu todo arredor. Trouxémolas para o prado da nosa casa. Despois de valorar como está o monte e ver as consecuencias [ayer se acercaron por la mañana al lugar, ya todo teñido de negro], probablemente se volvan a levar ainda que quizás non teñan moita comida alí, polo que teremos que alimentalas nós, como calquer tipo de gando, para que sobrevivan e cumplan a súa función pola biodiversidade. Queremos intentar recuperar o colmenar, para que elas, as abellas, axuden tamén a que todo volva á normalidade».

La operación de emergencia fue así, relata: «Se chegamos media hora máis tarde, ardían todas. Tivemos que facer dous viaxes co remolque e no segundo xa fun moi preocupada». Tenían el fuego a unos 300 metros y acercándose, pero al final lograron salvarlas. «É a primeira vez que me vexo nunha situación así _explica_ e sinto unha rabia absoluta porque todo apunta [y así lo presumió el conselleiro de Medio Rural] a que foi intencionado. É terrorismo forestal que, dende o meu punto de vista, vén acompañado de intereses económicos. Someter á cidadanía a esta intranquilidade é brutal. Na madrugada do xoves ao venres o meu home chegou ás seis da mañá á casa, coa cara desencaixada. Eu vía cos meus fillos, de 8 e 7 anos, o Mondigo arder. A desesperación é brutal. E a impotencia. Ás sete e media leveinos para Ribadeo porque o ambiente era irrespirable, e xa nos estabamos preparando para o peor». Uno de los pequeños le preguntó, al ver la situación: «A quen se lle pode ocorrer facer isto?».

«Elas danche leccións de vida»

Mel Rego da Xeada estuvo presente hace muy poco con su producto en el San Froilán, en Lugo. Ahora toca «seguir», como dice Raquel González, quien, a la pregunta de qué le enseñan las abejas, un mundo que le apasiona, contesta: «Chamoume a atención ese día, cando chegamos ao colmenar, que non había ningunha velutina arredor [otra plaga que tienen que combatir los apicultores y para la que han pedido ayudas] porque entendo que o fume e o lume lles farían mella. As abellas estaban dentro da colmea, todas, e iso facilitounos sacalas de alí. O mundo das abellas é unha sociedade perfectamente establecida onde o colectivo é importante. Elas danche leccións de vida». Acaba de volver por la carretera de entregar miel a una clienta en Foz y desde el coche ve el paisaje ahora por A Devesa: «É desolador». Su proyecto apícola, complemento en la economía familiar, comenzó con el embarazo de su primer hijo, recuerda: «Ese neno trouxo un pan debaixo do brazo. Cada ano vamos incrementando e grazas a que recolleitamos o mel en setembro e outubro, en Covelas solo estaban as casitas e as abellas. O mel estaba sacado xa, pero aproveito para dicir tamén que temos unha ameaza moi grande no sector apícola, que é a velutina, que fixo que este ano houbera menos mel. Esta é unha supervivencia día tras días... Como David e Goliat». Como ocurrió también el día del fuego.

La etiqueta de los tarros de Mel do Rego da Xeada indica «multifloral 100% natural» e incluye el lema de la casa mielera ribadense «Endulzando vidas...». Nada mejor para hacer realidad tal invitación que seguir apoyando el sector a través del consumo, un consumo que revierte también directamente en esa naturaleza que, aún en el peor escenario, acaba mostrando su resiliencia.