O conforto do humilde caldo para tempos difíciles

A Fundación Rosalía convida a celebrar o día da autora co prato que ela mesma describe en «Miña casiña, meu lar»

Celebración, o ano pasado, do caldo de groria na casa-museo de Rosalía en Padrón
Celebración, o ano pasado, do caldo de groria na casa-museo de Rosalía en Padrón

Redacción

«Este é o ano de celebralo na casa». Anxo Angueira, presidente da Fundación Rosalía, ten claro que a pandemia trasladará aos espazos domésticos boa parte das celebracións na honra da autora, cuxo día se conmemora cada ano o 24 de febreiro. Pero a propia Rosalía, como adoita pasar coa súa obra, ofrece o rexistro perfecto para esta efeméride marcada pola pandemia: o seu poema Miña casiña, meu lar, ten unha lectura como canto ao fogar como refuxio fronte á intemperie e as dificultades. E nos seus versos atópase a referencia ao caldo de groria, esa preparación humilde que, con tan pouca cousa, é capaz de quecer o corpo e de confortar a alma.

A Fundación Rosalía viña celebrando a xornada na honra da autora con esta iniciativa cun pé no literario e noutro no gastronómico, de gran éxito popular, pero que este ano terá que ser na intimidade do fogar. Con este motivo, na web da entidade vén o poema, a receita segundo Picadillo e os consellos da chef Lucía Freitas, da Tafona en Santiago. Logo de cociñalo e adubar o xantar cuns versos de Rosalía, o que cómpre é compartilo nas redes sociais cos cancelos #CaldodeGloria #DíadeRosalía.

«Ese poema é toda unha lección», reflexiona Angueira, sabedor de que nos clásicos coma Rosalía hai sabedoría que viaxa no tempo. «É unha lección para nós e de onde vimos, porque vimos de momentos moi difíciles. Somos un pobo humilde, pero as nosas nais e as nosas avoas, con practicamente nada, conseguiron darnos todo», engade o presidente da fundación rosaliana, que enmarca o poema «neses pequenos milagres domésticos que non abundan tanto na nosa literatura».

A voz do poema de Rosalía acada ese milagre, un caldo que con apenas uns poucos ingredientes humildes reconforta coma o mellor dos bálsamos. Algo do que os tempos actuais non andan escasos. «Agora cómpre facer o caldo. É unha lección de resistencia para os tempos que vivimos», propón Angueira. «Ten esperanza e ilusión, e nós, como pobo e como lingua, tamén temos esperanza e ilusión. Isto non é só un alimento, senón que é moito máis, é conseguir quedar confortado con moi pouco», di sobre como co máis humilde se poden acadar resultados marabillosos.

A Fundación Rosalía si manterá actos institucionais mañá, aínda que serán a porta pechada. Pero a Angueira non deixa de abraialo o alto número de iniciativas, «libres, democráticas, espontáneas», que cada ano se suman á celebración da gran poeta galega. Como tamén lembra ao sector hostaleiro, que con tanto entusiasmo acolleu en anos pasados a celebración arredor do caldo de groria, e que agora pasa por momentos complicados por mor da pandemia. «Teñen todo o noso agradecemento», constata o presidente da entidade, quen ve como a iniciativa vai camiño de consolidarse como xa fixo en Escocia outra celebración literaria e gastronómica, a do poeta Robert Burns. E a proba de pandemias.

Conoce toda nuestra oferta de newsletters

Hemos creado para ti una selección de contenidos para que los recibas cómodamente en tu correo electrónico. Descubre nuestro nuevo servicio.

Votación
0 votos
Tags
Comentarios

O conforto do humilde caldo para tempos difíciles