
Yanet quería un cambio y renunció a una renovación de contrato para emprender y poner en marcha su primer proyecto como autónoma, algo que siempre había soñado, «pero nunca era un bo momento»
08 jul 2025 . Actualizado a las 05:00 h.Llegó a Negreira con 18 años y, a sus 33, siente que «xa son máis de aquí que das Canarias». Con todo, Yanet Jesús González ha querido rendir un pequeño homenaje a su tierra natal en O Recuncho da Canaria, la cafetería que abrió hace apenas un mes en la capital barcalesa, a la que llegó «por amor no 2011», cuenta ella. Por aquel entonces, había iniciado ya su vida laboral como dependienta en una tienda de ropa y en el bufé de un hotel. «Ao virme aquí, contratáronme na cafetería da panadería Xallas, onde estiven 14 anos», relata la hostelera grancanaria, quien dejó este trabajo porque quería un cambio. Y, tras pasar por una fábrica, renunció allí a una renovación de contrato para emprender.

«A miña idea non era montar nada. Sempre soñei con ter un negocio propio, pero nunca era un bo momento, menos tendo dous fillos... Estaba eu entre buscar un novo emprego ou pegar por fin o salto, nunha mestura de sentimentos. Púxenme a mirar locais por novembro e en decembro, sen estar moi segura de dar o paso, faláronme deste lugar, na avenida de Castelao. A zona gustoume e tiña a posibilidade de crealo bar de cero porque estaba a obra a medias. Tiña que investir moitísimo, pero tamén me permitía facer algo ao meu gusto, con todas as ideas que tiña en mente», explica Yanet, quien oficialmente se llama Joana (un nombre que nunca ha usado fuera de un documento oficial, el cual le impuso un cura tras declinar la opción que quería su madre: Yanet).
Para ella era importante que el suyo fuera un establecimiento familiar, acogedor y de trato cercano. Con una decoración cuidada y funcional, sin llegar a ser ostentosa, incluyó en O Recuncho da Canaria un montaje que reproduce en una de las paredes el archipiélago de origen volcánico. Especializada en desayunos y meriendas, su café de origen (100 % arábica) está recibiendo muy buenas reseñas del público, al que ella agasaja con una tapa de bizcocho casero. «Tamén temos tostas, salgadas e doces, gofres elaborados con masa que facemos nós mesmos, smoothies, batidos... e o noso café da canaria, o especial da casa: coñecido nas illas como o leite e leite. Son cousas que a min sempre me gustaron», indica Yanet, agradecida por la buena acogida que tuvo desde el primer día.
«A verdade é que me coñece moita xente e iso tamén axuda. Non é o mesmo que empezar dende cero», dice haciendo gala de humildad la treintañera. «A miña familia e amigos confiaban en min. Eu son bastante insegura e os primeiros días vinme un pouco abrumada porque tiña moitísimo traballo. Non pensei que ía comezar con tanta aceptación e mostras de cariño. Ao final, o que non arrisca non gaña, como se soe dicir. Espero non arrepentirme porque é verdade que para facer isto tes que renunciar a pasar máis tempo cos teus fillos», reflexiona con la voz entrecortada una mujer que trata de avanzar laboralmente y sobreponerse a la losa de la culpa como madre.