Bibiana, una agricultora por devoción que renunció a un salario anual de casi seis dígitos por estar en la huerta

TEO

Después de estudiar y trabajar en EE.UU. y Francia, volvió a Galicia y restauró una casa en Teo, donde tiene hoy su propia explotación de productos agroecológicos que vende cada semana el mercado santiagués Entre Lusco e Fusco
27 jul 2025 . Actualizado a las 05:00 h.Pertenece Bibiana Guerra Pestonit a una generación en la que era agricultor aquel que no se podía permitir una buena carrera como Medicina, Derecho o Arquitectura. Nacida en Noia, hace 62 años, estudió Biología y, aunque entonces no tenía tan claro como hoy cuál era su vocación, recuerda que «cada vez que alguén viña a dar unha charla por un tema vexetal, alí estaba eu». Al salir de la facultad, en 1988, consiguió una beca nacional en la Universidad de California (Davis) para investigar la germinación de las semillas.
«O traballo no laboratorio resultou ser extremadamente intenso e, debo recoñecer, difícil para o que daquela era o meu nivel de inglés. O meu xefe pasaba incluso as fins de semana nel e a muller e os fillos tiñan que vir visitalo ao propio laboratorio. Era unha liña de investigación ambiciosa que intentaba responder á pregunta de por que xerminan as sementes», relata. Anhelaba, además, el contacto con las plantas más allá de su ADN y solicitó un traslado al edificio de al lado, al departamento de Viticultura y Enología, el cual le permitía —además de trabajar en la diferenciación de dos portainjertos resistentes a la filoxera— visitar «os preciosos viñedos experimentais, tomar clases sobre fisioloxía da vide e coidado do viñedo e visitar bodegas tipo Falcon Crest. As clases de análise sensorial de viños e o curso de manexo do tractor eran a guinda do pastel», afirma.
Completó en Davis un máster en Horticultura, especializándose en viticultura, y eso la llevó en 1993 a estudiar en una de las cunas históricas de la producción de vinos, Montpellier, en donde obtuvo su diploma de Agronomía. Luego trabajó en una explotación de Burdeos y se sacó un diploma nacional de Enología. Tras su etapa en Francia, «ao non lograr traballo en Galicia, volvín a California e traballei en grandes bodegas de diferentes zonas vitícolas (Sonoma, Napa, Lodi e, finalmente, Clarksburg), todas poñendo o foco na vitucultura e desempeñando un papel de responsabilidade no viñedo».
Coincidió aquella época, dice, con el resurgir de la agricultura ecológica y del movimiento Back to the Land: «Empecei a ir a cursos diso, fíxenme voluntaria na explotación hortícola que abastecía aos estudantes universitarios e traballaba logo as fins de semana na venda do produto no mercado da capital, Sacramento... Non sei explicar ben o que me estaba a ocorrer. Era como se tivera contraída unha infección que me facía feliz, ou algo así. O caso é que, de repente, tíveno claro: a miña seita era a agricultura e a miña xente os back-to-the-landers». Tan segura estaba de que ese era su camino que dejó su trabajo en una reputada bodega como jefa de relaciones con los viticultores, renunciando a un salario anual de cerca de los seis dígitos en dólares, para hacerse empleada en una explotación hortícola de Central Valley. «Era evidente que non me movían os cartos», constata Bibiana. «Cando coñecín por primeira vez á persoa que sabía que ía ser o meu xefe, un día mentras arranxaba a ferramenta na nave da explotación, quedei sen respiración. El non podía sospeitar que eu lera as entrevistas sobre as súas motivacións para facerse agricultor e que era coñecedora de todos os recurchos da súa traxectoria profesional».
En el 2018 ella decidió empezar por su cuenta y se embarcó en una nueva aventura para tener una explotación propia en Galicia. En Agromaior (Teo) restauró una casa de piedra, montó dos invernaderos, un pozo de barrena, adquirió un motocultor, sistemas de riego... y, tras hacer la obligada inversión y poner todo a punto, al año siguiente se establecía allí definitivamente para seguir el latido de su corazón: fundar una casita rural (Casa Terra Viva) y vender el producto agroecológico que ella misma cultivaba en el mercado local. «Cando os meus clientes me dicían que o meu produto era doutra liga, que nunca souberan que unhas acelgas, unhas espinacas ou uns tomates puideran saber tan ben, aquelo era música para os meus ouvidos e compensaba todas as fatigas».
Aunque hacía lo que siempre había querido, reconoce Bibiana que, «ao pouco, tiven que abandonar porque, francamente, non me daba para vivir. Afortunadamente, puiden volver ao posto na Administración que deixara antes de ir a Estados Unidos. Nunca esquecerei a noitiña que agochei na última caixa de hortalizas que lles levei aos clientes, onde lles explicaba que tiña que deixalo pero que volvería "con máis e mellor"».
El sueño se chocó con la realidad y pasaron los años. «A vida práctica impoñíase e as ansias de facer o que me gustaba íanse esvarecendo [...] Necesitaba despachar o asunto da miña mente, así que tocaba inventar argumentos: é unha profesión demasiado dura, xa vou maior, son eu soa e para isto fai falla un equipo...», enumera. Ya había descartado volver a la agricultura, hasta que un día de frío se atrevió a imaginar que volvía a retomarla: «Mirando ao campo a través da ventá da casa, atrevinme a imaxinar que volvía a cultuvar e que ía de novo ao mercado. Empecei a sentirme eufórica, como se de repente me correse electricidade polo corpo. Inmediatamente, o cerebro meteu quinta: Que farías se ninguén mirara? Que farías e o éxito non importara? Que farías se fora a última actividade nesta vida?».
Tuvo Bibiana la valentía de darse una segunda oportunidad y con orgullo afirma que fue recibida con brazos abiertos por sus compañeros del mercado agroecológico santiagués Entre Lusco e Fusco, en el parque de Belvís, donde vende allí el fruto de su ilusión los martes por la tarde en los meses de verano. Aclara que ella solo entiende la agricultura «de forma ecolóxica, pero non perseguín o selo de Produción Ecolóxica de Galicia, de aí que o denominemos "agroecolóxico", para non confundir ao consumidor. É dicir, empregamos prácticas ecolóxicas pero sen certificación».