Los dos helados, de sardinas y de herbas de San Xoán, que solo se pueden tomar en Santiago esta noche
VIVIR SANTIAGO

La heladería Xearte Brigitte, de la rúa de San Pedro, exprime las horas para que este 23 de junio, cuando empiecen a arder las cacharelas, los compostelanos puedan disfrutar de dos preparaciones propias de esta fiesta. «Prepararemos 15 litros porque o ano pasado esgotáronse», agradece su popular heladera
23 jun 2025 . Actualizado a las 14:12 h.Fue una de las primeras peticiones que le hicieron sus vecinos de la compostelana rúa de San Pedro y desde que abrió, hace ya once años, la mantiene. «Cando inauguramos a xeadería era xuño do 2014, case San Xoán, unha festividade moi celebrada na rúa. A xente propúxome entón un primeiro desafío, o de lograr un xeado de sardiñas con pan de broa. Formulei a receita, fixémolo e, desde esa data, o día 23 témolo», explica Brígida Hermida —a quien todos en Santiago ya conocen como Brigitte—, sobre una apuesta que siempre levanta expectativas.
«Este ano, tanto ese xeado como outro que tamén preparamos para este día, o de herbas de San Xoán, sairán á vitrina da xeadería cando se acendan as cacharelas, e ata que se acaben. Prepararemos 15 litros, porque o ano pasado, cando tiñamos un pouco más de dez, esgotáronse. A nosa idea é lograr que a xente que chegue ás 00.00 horas poida tamén probalos. Quedaremos abertos ata que a veciña cacharela do cruceiro de San Pedro se apague, en torno ás 02.00 horas», avanza la heladera, aclarando que ambos helados son de producción limitada. «A xente só os toma esta noite», constata.
«O xeado de sardiñas está formulado máis ben para probar, para degustar, aínda que hai xente que o pide nun cucurucho e remátao todo», señala, aclarando los ingredientes. «Son os propios da elaboración do xeado. O de sardiña leva sardiñas e pan de broa e das herbas de San Xoán todas esas herbas que tamén se empregan para a auga de San Xoán», apunta, admitiendo no poder revelar el secreto de cómo los prepara.
La conocida heladera apunta que, desde hace días, muchos vecinos ya le preguntan por el helado de sardinas y que, entre sus fieles, también hay niños. «Hai un en concreto que sempre é o primeiro que vén por el», recuerda riendo.