José Luis Pérez Cribeiro vende pescado y marisco a toda España desde Cedeira: «Cada vez hai menos produto e máis caro, a nécora pasou a case 70 euros»
CEDEIRA
Este«percebelleiro» cedeirés se hizo empresario hace varios años y abastece a dos mil particulares, restaurantes y mercados centrales de toda España
06 dic 2025 . Actualizado a las 04:48 h.A José Luis Pérez Cribeiro (Cedeira, 60 años) casi nada le pone miedo. Sacó el diploma de auxiliar electricista, trabajó con su tío «dobrando ferros» y se hizo percebelleiro, como se dice en su pueblo, después de obtener «todos os títulos do mar, de mariñeiro a motorista... ata cociñeiro». Después de unos 18 años arrancando percebes consiguió una licencia de vendedor, alquiló un pequeño almacén en el muelle y lo acondicionó para la venta. Y pronto empezó a recorrer España para hacer clientes, aprovechando los parones del percebe forzados por la mala mar.
Así hasta lograr los dos mil particulares repartidos por toda España que le piden mariscos y pescados de forma regular —«algúns todas as semanas, outros cada dous meses, catro veces ao ano ou só por Nadal, hai de todo»—, además de abastecer a restaurantes de distintas ciudades y suministrar mercancía a los mercados centrales de Barcelona, Madrid, Bilbao o Valladolid. Recorrió las grandes urbes en taxi para conocer las mejores pescaderías y los restaurantes «finos», y hay clientes que todavía conserva y gana otros. Ahora, tras superar algún fracaso de los que cuesta reponerse, conserva dos pescaderías (en Cedeira y en la Cooperativa do Val, Narón), tras cerrar el puesto que tenía Ferrol y dejar el del supermercado de la cooperativa naronesa en Xuvia, al que continúa sirviendo.
El gerente del Grupo Expomar madruga para dirigirse a sus instalaciones, en un bajo de Cedeira (con túnel de congelación, viveros de mariscos, cámaras de conservación y congelación, y un cocedero) y preparar los pedidos que salen a las 8.30 horas rumbo a Celeiro (Viveiro), desde donde se distribuyen para toda España. Las campañas de Navidad y verano «salvan» la facturación de la empresa —«sen iso, é mellor pechar o negocio»—, que cae a mínimos en meses como enero o febrero, «que son para chorar». «Algún pedido xa recibimos, piden agora para conxelar porque cada vez hai menos produto e é máis caro, a nécora pasou a case 70 euros, é moi demandada pero vaise moito de prezo», advierte, con cierto pesimismo en vísperas de las semanas clave de diciembre.
«Co peixe pasa o mesmo, pelexámonos os compradores por unhas robalizas e a pescada de catro ou cinco quilos vai a 17,60 euros na lonxa, porque hai catro... e aínda non é Nadal», comentaba hace unos días. «Hai uns anos, había vinte ou trinta caixas de sanmartiños na lonxa de Cedeira, e agora hai catro [ejemplares]; o rodaballo vai a máis de 40 euros e o linguado a máis de 30, e hai uns anos eran 10 ou 15 euros menos, é unha auténtica salvaxada», repite.
El panorama no pinta mucho mejor para el marisco: «Non hai ameixa (galega) e agora véndese a pequena a 30 euros, máis cara de como ía a mediana antes (a 23 ou 24), e así levamos un ano». El percebe, con malas perspectivas por las mareas y el parte meteorológico, «é o que tira das vendas, e xa hai quen o conxela en vivo ou cocido, polos prezos; esta semana, na lonxa ía a 82 euros un que outras veces non queres nin á metade de prezo».
Su máxima es «cumprir co cliente, non enganalo e dicirlle o que hai», para fidelizar, y le funciona. Los habituales incrementan las cantidades para Navidad, y el 21 y el 22 de diciembre, Pérez Cribeiro y su equipo trabajan a destajo para garantizar «que ninguén quede ser servir o 23». «De aquí sae todo como o queren, fileteado, en toros [rodajas], para o forno, para facer ao sal, marisco cocido...», detalla. Lo mismo limpia un rape que un pulpo, otro producto que escasea: «Levo o ano sen comprar, estou vendendo o do ano pasado (conxelado ou cocido). Se o pagas en lonxa a 17 ou 18 euros telo que vender a 27 ou 28, e quen o compra?».