Un restaurante de Xinzo que combina las gastronomías del mundo con la tradición gallega

María Doallo Freire
María Doallo OURENSE

OURENSE

Torino, Luz y Fran, con algunos de los platos de su restaurante en Xinzo
Torino, Luz y Fran, con algunos de los platos de su restaurante en Xinzo MIGUEL VILLAR

Víctor Rodríguez abrió la taberna A de Torino en el 2016 y un año después tuvo que mudarse a un local el triple de grande

06 mar 2024 . Actualizado a las 17:20 h.

A Víctor Rodríguez sus amigos le cambiaron el nombre a Torino cuando tenía 15 años y desde entonces todo el mundo le llama así. Empezó Filoloxía Galega en Santiago, pero el último año se le complicó y decidió estudiar un ciclo superior de Electrónica en A Farixa, en Ourense. «Estiven tres anos traballando nunha empresa de iluminación led en Vigo. O posto non me enchía e saíanme calvas, como moedas de dos euros, por toda a cabeza a causa do estrés», recuerda. Así que decidió cambiar de vida y hacerlo en su pueblo, en Xinzo de Limia. «Sempre tivera a ilusión de montar unha taberniña. Dende pequeno fun un cocinillas. Estaba pegado a miña avoa e a miña nai para ver como o facían», cuenta. «Xusto cando me ían facer indefinido na empresa de Vigo, dixen que non, e montei o bar», añade. Abrió A de Torino en el 2016 y un año después se mudó a un espacio mucho más grande. «Facían colas na porta e todo. Eramos un equipo de cinco persoas e tiñamos unha cociña duns cinco metros cadrados. Quedouse pequeno e movémonos a onde estamos hoxe, un espazo que triplica o anterior», asegura Torino, cuya taberna está situada en la rúa da Igrexa de Xinzo.

El nombre del restaurante, A de Torino, fue idea de los amigos del hostelero, que son uno de los pilares fundamentales de su vida. «Puxéronno inspirándose nas típicas denominacións dos furanchos e encantoume. Eles son como familia e a verdade é que me gusta que estean vinculados a este proxecto dalgunha maneira», explica.

Este restaurante de la capital de A Limia está especializado en platos para compartir. «Combinamos o tapeo tradicional con opcións máis internacionais», admite Torino. En su carta hay orella, zamburiñas, chipirones a la plancha y croquetas caseras, pero también gyozas, tacos de rubia galega, sashimi crocante, wok o lagarto ibérico. Precisamente en esta parte más internacional también están implicados los amigos de Torino. Y es que el hostelero saca la inspiración de los viajes que hace con ellos anualmente. «Dende fai moito tempo, ímonos cada novembro a unha parte distinta do mundo. Temos estado en Filipinas, Indonesia, México, Exipto... e destes lugares veño sempre cunha receita que me gustou, á que logo lle dou unha versión galega», confiesa.

Salen mucho sus tostas de pulpo con queso de Arzúa, rodaballo, bacalao y todo tipo de carnes a la brasa, una de las especialidades de A de Torino. «Intentamos que a xente pida para compartir ao medio, que probe distintos pratos mentres desfruta de conversas e ratiños divertidos cos seus», dice el limiano.

«Apostei polo que me gustaba e sinto orgullo e tranquilidade de conseguilo, de dedicarme ao que realmente quero», termina Torino.