Traspasa en Viveiro el restaurante A Ría, emblemático por sus menús y pescados

VIVEIRO

«Fanse cartos, pero o corpo pídeme parar», explica su dueño, Luis Vizoso
15 sep 2022 . Actualizado a las 21:35 h.Numerosos obreros, repartidores, comerciales y viajantes, pero también gente de paso, empresas, familias y pandillas de amigos que celebran comidas, cenas, cumpleaños o aniversarios, entre otros, han pasado durante los últimos 17 años y continúan pasando por los comedores del restaurante A Ría, de Viveiro, que acaba de anunciar que se traspasa. «Fanse cartos, pero o corpo pídeme parar», explica su propietario, Luis Vizoso Pena, que indica que le gustaría ceder el testigo a otro profesional del sector antes de que acabe el 2022. «Levo 47 anos na profesión, empecei con 13, e xúntanseme o cansazo, a idade...», comenta uno de los hosteleros más reconocidos de la ciudad del Landro, cuyo negocio está especializado en la comida casera, así como en las parrilladas de pescado y de marisco.
Actualmente, el menú del día cuesta 12 euros. En esa línea, Vizoso reconoce que el aumento de los costes de la energía (electricidad, gas, etcétera), unido al de los alimentos, que se han encarecido considerablemente en los últimos meses, sí afecta al negocio. «Eses custes inflúen en que baixa a porcentaxe na ganancia porque ti non sobes os prezos ó mesmo ritmo que chos soben a ti, pero aínda así un restaurante coma este segue sendo rendible porque a xente ten gana de festa, de saír..., e cando se sae gástase, aínda que sexa algo menos que noutras épocas», expone.
El principal problema es, a su juicio, la gran dedicación que exige dirigir un negocio de estas características. «O restaurante é un sitio que require que esteas aquí, é moi sacrificado. Fanse cartos a base de dedicar moitas horas e de restar vida familiar», reconoce el dueño de A Ría, que afirma no haber tenido hasta ahora problemas para encontrar personal, a diferencia de lo que denuncian otros hosteleros de la comarca mariñana. «É certo que hoxe en día xente profesional hai pouca, pero algo hai e eu sempre tiven persoal. Sempre fun previsor e contratei con antelación para ter xente para a Semana Santa, para o verán...», cuenta el hostelero, que tiene en este momento 5 trabajadores en plantilla.
Cien comensales
El restaurante tiene una superficie de 327 metros cuadrados divididos en dos plantas, y sus comedores tienen capacidad para dar servicio a unos 100 comensales a la vez.
Luis Vizoso Pena, gerente de A Ría: «Con 13 anos, no 1975, gañei 500 pesetas de propina e 200 de soldo e entroume o gusaniño da hostalería»
Conta Luis Vizoso Pena (1962, Adelán-Alfoz) que comezou a traballar no sector hostaleiro sendo un neno na sala de festas e restaurante A Naranxa, en Carballido, Alfoz. «Tiña un tío que traballaba de camareiro nas vodas e díxome que buscaban alguén para recoller o pan, o viño..., e alí fun. Con 13 anos, no 1975, gañei 500 pesetas de propina e 200 soldo e iso enganchoume, entroume o gusaniño da hostalería», recorda o propietario do restaurante A Ría, do que colleu o traspaso no 2005, cando funcionaba baixo o nome de Moncho da Praia. «Aínda hai xente que lle chama así. E imaxino que cando eu peche e o colla outra persoa lle seguirán chamando A Ría tamén...», sorrí un profesional que tamén traballou en La Fragata (Viveiro), no Asador (San Cosme) ou no Leyton (Foz).
—Cal é a mellor experiencia destes anos?
—Ademais da rendibilidade, a amizade que fas con clientes que acaban sendo case como da familia. Xente que vén a miúdo e coa que estás tantos días, tantas veces... Eles cóntanme os seus problemas, eu os meus...
—O covid foi o peor momento?
—Si, sen dúbida. Das axudas que prometeron non chegaron todas e houbo un cambio social grande. Que por unha parte foi para ben e por outra para mal porque variaron costumes, aínda que os españois somos latinos. Gústanos saír, alternar e relacionarnos...