
Cárnicas Champam destaca los buenos precios que alcanza en mercados nacionales e internacionales la carne producida en la comarca, junto al mar Cantábrico
28 may 2025 . Actualizado a las 13:40 h.La carne de vacuno criado en pastos de A Mariña, pero especialmente la de buey, goza cada vez de mayor aceptación en el mercado nacional y en el internacional. Y el precio de los segundos se está incrementando notablemente debido a su escasez, como subraya Guillermo Iglesias, uno de los responsables de Cárnicas Champam, empresa originaria de Láncara, pero con sede en Sarria, especializada en la compra de carne de vacuno para su distribución a mayoristas y minoristas. Exporta a alrededor de 20 países de la Unión Europea y el norte de África. «O produto galego está actualmente en auxe, cun consumo elevado en diferentes partes do mundo. E cada vez vai ter máis demanda e mellores prezos porque aquí cada vez queda menos xente que se dedique a criar gando», comenta un profesional que, con 27 años recién cumplidos, lleva más de una década, desde los 16, tratando reses.
Iglesias ha mediado en la venta de Teixo, uno de los nuevos bueyes de José Louzao Quelle, Pepe do Chacino, ganadero de Xove especialista en criar vacuno mediante la alimentación tradicional (maíz, trigo y cebada), a Cárnicas Rigar, de Vélez-Málaga. Una empresa que acaba de lanzar al mercado la marca de excelencia Xenuino con Teixo como emblema.
Hasta 2.000 euros de ganancia
Según Iglesias, es una «pena» que en la mayor parte de las ganaderías mariñanas no haya relevo generacional. «Montar unha explotación desde cero é moi complicado, require moitos cartos, pero animo á xente nova que xa ten unha explotación, por exemplo de vacas, a criar bois porque si que é unha actividade rendible», cuenta. Si bien, el tratante sarriano reconoce que estos animales precisan un sacrificio mayor que las vacas. «Se tes unha vaca, vas ter unha cría ó ano, pero cun boi vas ter un ingreso cada catro ou cinco anos. Tardan bastante e hai que dedicarlles tempo, pero a rendibilidade é parecida ou maior, porque se cun becerro gañas uns 300 euros ó ano, cun boi podes chegar ata 2.000 se a crianza é natural. Dándolles penso, o prezo baixa», sostiene.
«Compramos animais por toda España e vendemos a uns 20 países. Desde Italia, Francia e Reino Unido a Marrocos ou Alxeria», Guillermo Iglesias, Cárnicas Champam, de Sarria
«A vantaxe da Mariña é que o 80% das explotacións son pequenas e crían os animais con moito mimo»
A diferencia de lo que ocurre en otras zonas de Galicia, donde existen explotaciones grandes, con muchos animales, las pocas que quedan en la comarca mariñana tienen otra filosofía. «A vantaxe da Mariña é que o 80% das explotacións son pequenas, non teñen moitos animais, e críanos con moito mimo», alaba Guillermo Iglesias, de Cárnicas Champam. La empresa tiene unos 20 empleados, instalaciones en Ourense y Burgos, y subcontrata el servicio de sacrificio. Su abuelo, Manuel Iglesias, «comezou no mundo do trato» hace unos sesenta años. Su padre, Víctor Manuel, continuó con una actividad a la que Guillermo se incorporó siendo casi un niño. «Foi o que vin toda a vida na casa e gústame», subraya, y destaca la calidad de la carne de los animales criados en A Mariña. «Nesta zona tedes unha cousa moi boa porque pola salitre do mar na herba a carne colle calidades moi boas. Saen os canais máis amarelos, moi bos», apunta.
Lamenta el autoodio al campo
Con todo, Iglesias lamenta la especie de autoodio que existe en Galicia hacia el rural: «Se no campo, desde que es pequeno xa che están dicindo: ‘Isto é escravo, escapa del, fai outra cousa’, os rapaces marchan, aínda que os tempos cambiaron moito e, hoxe en día, calquera gandeiro pode ter unha vida normal».