Unións Agrarias afirma que el sector lácteo gallego se encuentra ante una «situación crítica»

Rubén J. García / A.A. A CORUÑA

GANADERÍA

Cedida

El sindicato dice que al cierre de 369 explotaciones se suma la bajada de un 0,45 % de los niveles de producción en la comunidad

03 jul 2025 . Actualizado a las 10:24 h.

Óscar Pose, responsable provincial de Unións Agrarias UPA en A Coruña, se mostró este miércoles crítico sobre la situación del sector lácteo gallego. «Vive un momento delicado. Por primeira vez, o volume de produción está a experimentar unha caída respecto do seu último exercicio». Pose precisó que el principal problema reside en el diferencial percibido por las explotaciones en Galicia: «Unha granxa na provincia da Coruña cobra 29.000 euros menos ao ano de media que unha de España». Además, destacó, que esta desigualdad se acentúa con la Unión Europea, «onde ronda os 45.000 euros menos nestes momentos».

Añadió que ese «0,45 % de descenso» de los niveles de producción —1,77 % a nivel español—  «demostra que estamos nunha situación crítica onde non nos podemos permitir que sigan pechando explotacións, ou polo menos a este ritmo», incidió Pose. Aunque afirmó que se mantiene una caída similar a la de la última década en cuanto al número de granjas, el responsable provincial de Unións Agrarias quiso resaltar que el contexto es diferente. «No 2015, cando tiñamos 10.000 granxas en Galicia, desaparecían 400, era preocupante, pero agora con 5.135, seguen desaparecendo o mesmo número». Según el sindicato, un total de 369 explotaciones, 143 en el caso de A Coruña, tuvieron que echar el cierre en el último año.

Pose expuso las principales disparidades que, a su juicio, tiene que enfrentar el séctor lácteo gallego frente al ámbito nacional. «Seguimos cun diferencial co resto de comunidades que xa viñamos denunciando de ao redor de catro céntimos. Este diferencial conseguimos recortalo, pero estamos a observar que nas novas ofertas que estamos a recibir, quérese volver a situación anterior», denunció un Óscar Pose que demandó «cambios importantes en prezos para que a xente nova decida manterse nas explotacións e non siga o peche constante das mesmas».

El responsable provincial de Unións Agrarias indicó que mantendrá la estrategia basada en «incrementar o prezo ás explotacións máis grandes, mentres que ás pequenas apenas se lles incrementa o prezo ou mesmo non se lles incrementa nada». Con todo, recalcó que «non podemos permitir que sexan as industrias cos seus intereses comerciais as que decidan que granxa é viable e cal non». Una problemática encaminada, según Pose, a tener un sector lácteo en el futuro que «non se vai a parecer nada ao sector lácteo que todos desexamos que sexa». 

Una situación desigual para el sector gallego

Con el sector lácteo «en precios históricos» de venta en España, Pose reivindicó la calidad de un producto gallego que no encuentre su recompensa en el mercado. «Seguimos sendo a comunidade autónoma con maior porcentaxe de materia graxa, que é moi importante. Por iso é polo que se explica, aínda menos, que sexamos os galegos os que producimos ese leite con maior materia graxa, os que menos cobremos por leite. É un interese comercial puro e duro», sostuvo. Comparando con otros países europeos, las diferencias se pueden disparar hasta los ocho céntimos frente a Países Bajos o Dinamarca. «A situación do sector lácteo debería de ser, a día de hoxe, moito mellor. As ofertas que temos encima da mesa para nada adáptanse a esta situación, senón que o que queren é manter a situación de prezos baixos e seguir lucrándose da situación boa do mercado», concluyó Pose.