Pan da Moa, abocada a cerrar los lunes y a dejar el reparto para hostelería: «Cada vez é máis difícil atopar persoal»

VIVIR SANTIAGO

Guillermo Moscoso, al frente de la popular panadería de Santiago, explica que tomó la decisión de cerrar un día, una medida que, en principio será definitiva, para no sobrecargar a los trabajadores y para mantener la calidad del producto. «Os locais onde servimos estanse achegando ao noso obradoiro a buscar o pan; iso é algo que valoro moito», agradece
23 jul 2025 . Actualizado a las 13:48 h.Hasta este verano la panadería Pan da Moa, una de las más premiadas y reconocidas de Santiago, tan solo cerraba en verano entre 7 o 9 días en agosto y, a lo largo del año, en fechas muy señaladas, como los días 25, 26 y 31 de diciembre y 1 de enero, y el 1 de mayo. Sin embargo, desde el pasado 30 de junio empezó a cerrar un día cada semana, los lunes, en una medida que Guillermo Moscoso, al frente del popular negocio, avanza que, en principio, se mantendrá tras el verano. «Cada vez é máis difícil atopar persoal para traballar. Para poder descansar, facer as quendas ou coller vacacións, non sobrecargar á nosa xente e elaborar os horarios dos traballadores respectando os descansos por lei, e sen que a calidade do produto se vexa afectada, vímonos na obriga de ter que pechar un día», explica Guillermo Moscoso. «Se de repente podemos contar con máis traballadores sería cousa de estudalo pero, en principio, a medida de pechar os luns vai ser definitiva», añade, y comparte más decisiones a las que les abocó la dificultad de encontrar mano de obra.
«A alternativa foi deixar tamén o reparto en hostalaría, dando a posibilidade de recoller os produtos nas nosas instalacións. Algo que me gustaría salientar, ao agradecelo moito, e polo que supón de recoñecemento ao noso pan, é que moitos hostaleiros veñen dende entón a buscar o pan ao noso obradoiro», subraya sobre otra decisión relevante al ser muchos los restaurantes y bares de Santiago y comarca que incluyen en su menú elaboraciones de Pan da Moa.
«Na panadería estanos resultando practicamente imposible atopar persoal cualificado, xa sexa con experiencia ou con formación. Mesmo tamén custa encontrar a xente que non as teña ou, que unha vez formada, encaixe neste oficio… Creo que non é unha cuestión de cartos nin de horario. No noso caso traballamos en quendas rotatorias cun cómputo de tres semanas, no que dúas semanas descansas dous días e unha semana descansas tres, tendo nesa semana que descansas tres a fin de semana libre. Todos os empregados traballan 20 días e libran dez cada 30», detalla, poniendo el foco en lo que analiza como una situación general. «Non é algo só da panadería; o de buscar persoal e non atopar xente é algo que lle está sucedendo a moitos oficios. Entendo que a sociedade ve agora mesmo outras alternativas para traballar. Pero iso reflíctese nunha empresa pequena como a nosa nosa», incide la cara visible de un negocio que ya supera los 20 años de vida. Guillermo Moscoso es la cuarta generación de artesanos del pan. En el 2004, sus padres, Manuel Moscoso y Chus Moure, se establecieron por su cuenta, primero bajo el nombre de Moscoso Moure y, ya con Guillermo, como Pan da Moa. La alabada panadería —su obrador se sitúa en la rúa Cubelo, en el barrio de A Muíña— se incluyó en los últimos años, y entre sucesivos reconocimientos, en la Ruta Española del Buen Pan, compitiendo Guillermo Moscoso en el 2019 entre los seis mejores panaderos del país.
«Para min é moi importante poder seguir traballando da mellor forma posible. Como panadería temos a obriga de ofrecerlle ao cliente o mellor produto e creo que xa hai tempo logramos que o noso pan sexa identificado pola súa calidade. Pero para iso tamén necesitamos poder ter descanso nós e ir menos afogados. En Pan da Moa hai traballadores que levan moitos anos na empresa, ata 19, que son parte da nosa cultura, da nosa esencia», apuntala, valorando también la buena acogida que la decisión de cerrar los lunes tuvo a pie de calle.
«A xente entendeu e acepta o contexto social. Moitos clientes transmitíronos o seu apoio. Os habituais xa adiantan a compra… Para nós era a mellor opción», afianza.