Refugiados de Mali salvan la campaña de recogida de la judía en A Estrada

AGRICULTURA

Tras llegar a Canarias en patera se buscan la vida como temporeros
14 ago 2025 . Actualizado a las 05:00 h.A Raquel Touceda le incomoda que la gente haga juicios de valor sin conocer la realidad del sector. Trabaja desde el 2003 en la producción de judía que sus padres iniciaron hace más de cuarenta años en Berres (A Estrada) y sabe de buena tinta que encontrar trabajadores para la campaña es una odisea. «En canto lle dis a alguén que non atopas xente xa che saltan con que pagarás mal ou non darás días libres», asegura. «Só os que traballamos nesto sabemos o que hai porque estamos todos igual. Pagamos o salario base e dámoslle aos traballadores aloxamento e os días libres que lle corresponden, que por lei son día e medio á semana. Tentamos darllos na fin de semana se se pode, pero non sempre é posible», explica. «Hai que ir acomodándose ao tempo que veña ou ao crecemento da colleita. A xudía non a vas coller se está chovendo e tes que collela cando está para coller. Se ves que se vai pasar, tes que collela en domingo ou cando sexa. Iso é así para os empregados e para nós», cuenta.
Según explica, la experiencia les ha hecho desistir del intento de buscar trabajadores de la zona. «É un traballo duro e a xente de aquí non o quere», dice.
Rumanos y marroquíes
Por esta razón, hace más de veinte años que la familia recurre a inmigrantes o refugiados para cubrir la campaña de la judía. «Normalmente son rumanos ou marroquíes. Este ano, gracias ao boca a boca, soubemos dun hotel en Valga onde están aloxados un grupo de refuxiados de Malí e son os que viñeron para esta campaña», explica. «Este ano temos en produción unha hectárea que empezou a producir ben hai unha un par de semanas. Tiñamos dúas fincas máis de 3.000 metros cadrados que xa estaban preparadas para sementar, coa malla posta e todo, pero non puidemos sementalas porque aínda non atoparamos persoal e os da casa sos non dabamos abasto», dice.
Con el traductor del móvil
Una cuadrilla de ocho jóvenes de Mali que hace meses llegaron a Canarias en pateras han salvado la campaña estradense de la judía este año. «Algún dos traballadores fala algo de español e cos outros entendémonos por señas, usando o traductor do móbil ou con algunha palabra solta en francés, pero non hai problema», explica feliz la productora Raquel Touceda.
«Producir en invernadoiro non compensa: a nosa oportunidade é ofrecer xudía de calidade no verán»
Para los productores gallegos de judía, el verano es la gran oportunidad de negocio. «Producimos desde finais de xuño a principios de setembro, que é cando en Marrocos ou Granada producen menos e de peor calidade polo calor. Nesta época é cando podemos entrar nós e, como hai menos oferta, conseguir un prezo decente», cuenta Raquel Touceda. «Producir no inverno en invernadoiro non compensa», dice.
Río Ulla SAT, la firma con la que la familia Touceda comercializa su producción, vende su judía en Mercabarna, uno de los mayores mercados mayoristas de alimentos frescos de Europa. «Nós plantamos a variedade Perona, que non ten fíos e é máis carnosa. Non ten nada que ver coa Helda que hai ás veces no súper, que xa lle chaman ‘xudía de plástico’ e en dous días é casca soa», cuenta Raquel Touceda. «No mercado catalán á xente non lle importa pagar, pero quere calidade», comenta.
Cada metro cuadrado puede producir unos cuatro kilos de judía, pero el producto tiene mucho desperdicio. Existen cuatro clasificaciones de judía: extra, primera, segunda y «vacas», la que se destina al consumo animal. «A de segunda ás veces tampouco dá para cubrir os gastos de transporte», comenta la productora. El negocio está en la extra y la de primera, pero ello obliga a intensificar la recogida para coger la judía menos gruesa e implica menor peso.