Os habitantes da cidade portuguesa poden ir «De tapas por Galicia» grazas á proposta gastronómica da Xunta para atraer visitantes este outono
21 oct 2025 . Actualizado a las 12:21 h.Ir de tapas é unha desas tradicións que nin os malabarismos máis rebuscados do capitalismo e a globalización conseguiron aínda exportar. As tapas seducen os turistas e suscitan tentativas de imitación no estranxeiro, onde raramente se consegue replicar ese efecto cotián —ás veces máis sucio, e outras, máis refinado, pero sempre auténtico— de petiscar algo para acompañar unha cervexa tirada con xeito.
Portugal, tan preto de Galicia, está aínda lonxe na implementación deste particular costume, malia que crezan os establecementos que se presentan como tal. «A nós gústanos cruzar a fronteira sinxelamente para ir de tapas. Creo que aos portugueses lles gusta ese estilo descontraído de tapear», di João, un portuense orixinario de Monção. «Aquí hai algúns lugares onde serven petiscos, algunhas tascas e tabernas algo semellantes, pero que están a desaparecer, infelizmente».
Nos próximos días, os habitantes do Porto poderán ir de tapas por Galicia sen moverse da súa cidade. Non son as máis representativas de Galicia, pero si as mellores, porque a iniciativa De tapas por Galicia, organizada pola Xunta, trae ao céntrico mercado do Bolhão os gañadores da mellor tapa das sete cidades galegas no 2024.
Este mércores, o chef Alejandro Ferreiro (restaurante O Sendeiro, Santiago) abriu esta particular ruta estática —na que mudan os chefs, pero non a localización— servindo a tapa gañadora de toda Galicia no ano pasado: «Unha tortilla de millo frito, crocante, á que engadín ventrecha conservada en salmoira, gambas e maionesa de froita da paixón e unha mousse de foie», explica o cociñeiro, que mestura a tradición do seu restaurante cunha achega «máis persoal e creativa, sempre coa prioridade de respectar os produtos e a gastronomía galega», explica. «Todos os presentes temos iso en común».
De aí que o concepto sexa algo típico de Galicia, pero sen caer en hiperenxebrismos, renovando a imaxe máis tradicional que as cidades galegas poidan aínda ter no estranxeiro. «O obxectivo, en gran medida, é desestacionalizar as visitas e promover o turismo urbano en Galicia, utilizando a gastronomía como principal incentivo», explica o director de Turismo de Galicia, Xosé Manuel Merelles. «Traemos os gañadores das sete cidades como mostra da calidade da gastronomía galega, esta vez na faceta das tapas», engade.
Agora mesmo, segundo datos de Turismo, entre xaneiro e agosto deste ano, os portugueses gastaron 110 millóns en Galicia, un 20 % máis ca no ano anterior. Foron arredor de 204.000 cidadáns lusos que fixeron noite —un 80 % deles, por lecer—, aos que se engaden máis dun millón que simplemente van pasar o día; máis cós procedentes das comunidades autónomas limítrofes.
Entre os turistas internacionais, os portugueses son os que máis gastan por persoa e, en total, supoñen case un 30 % do turismo que chega ao país. «É un mercado prioritario, pero achegámonos a el como a un público doméstico, coas mesmas campañas ca para Andalucía, por exemplo», explica Merelles.
Por iso, Porto é agora a elixida para acoller unha iniciativa que só se celebrara previamente en Madrid e Bilbao. «Este é un concurso importante para nós, e queriamos utilizalo nunha contorna, o mercado do Bolhão, que ofrece precisamente o mesmo modelo de consumo», di Merelles. Malia a súa fama de tradición, o Bolhão é agora un importante foco de turismo, polo que non sería de estrañar que, no fondo, a iniciativa teña máis éxito ante os ollos de visitantes de terceiros países, afondando nesa «fusión gradual das dúas rexións coma un só destino turístico» di Merelles.
Ferreiro acepta que «é unha oportunidade bonita que hai que aproveitar. Teño 28 anos, nunca cociñei fóra do restaurante e agora é único poder sacar o restaurante á rúa e traballar cos demais compañeiros».
De mércores a sábado, entre as 11.30 e as 16.30 horas, continuará esta ruta da man de Rubén González (Pontevedra) para presentar a tapa tomatún; Andrés Alonso (Vigo), con neboeirar; Paco Gómez (Ourense), con gamba na corte; José Luis Pardo e Auriana Macías (Lugo), co seu petisco larpeiro; Álex Martínez e Mar Lago (Ferrol), cos polos opostos, e Vincenzo Amadeo (A Coruña), co ravioli enchido de cebola e dátil. Neste caso, será unha selección de viños das cinco denominacións de orixe galegas o que acompañe a tapa.